Mehiläispesän tuotteet lyhyesti

Perinteinen lohkeava hunaja

Hunajaa perinteiseen tapaan
  • käsittelemätöntä, lämmittämätöntä
  • suoraan lingosta purkkiin, saa vapaasti kiteytyä viileässä tilassa
  • maku vahvempi kuin vaivatussa, mutta ei niin jämäkkä kuin juoksevassa
  • kiteytyy vaihtelevasti: joskus pehmeäksi karkeaksi, joskus hienokiteiseksi kovaksi, joskus karkeaksi paloina lohkeavaksi
  • 2018-hunaja kiteytyi hitaasti hienokiteiseksi kiinteäksi, ei kovaksi

Lusikka on oikea työkalu, ei kuitenkaan hopeasta. Käytä teehen tai aamupuuron hunajasilmään. Kaiken hunajan saa pehmitettyä juoksevaksi vesihauteessa.

Hienokiteinen pehmeä hunaja

Monikäyttöinen pehmeä herkku
  • hunaja kiteytetään hallitusti viileässä
  • kiteytymisen aikana hunajaa ”vaivataan” eli liikutellaan pari kertaa päivässä, mikä rikkoo kiderakennetta ja pitää hunajan pehmeänä
  • vaivattu hunaja purkitetaan kun kiteytyminen on päättynyt, ja hunaja säilyy pehmeänä vuosia
  • maku on miedompi kuin juoksevassa tai lohkeavassa hunajassa
  • pehmeän hunajan voi pakata puristepulloon, kunhan sitä on vaivattu aivan kiteytymisen loppuun asti

Lusikalla pystyy valuvaakin pehmeää hunajaa ottamaan, kunhan on tarkkana. Pyörittely auttaa. Pehmeä hunaja sopii melkein mihin vaan tilanteeseen, vaikka salaatin mausteeksi.

Pehmeää hunajaa

Juokseva hunaja

Notkea mauste kylmiinkin ruokiin
  • suomalainen hunaja ei säily juoksevana talveen, siksi juokseva hunaja saadaan aikaan lämmittämällä pehmeä hunaja muutamaksi tunniksi 44 asteen lämpöön kiteiden sulattamiseksi
  • hunajaa ei kuitenkaan pastöroida tai painesuodateta kiteytymisen estämiseksi, kuten monet ulkomaiset yleensä käsitellään 
  • Lemmensillan juoksevan hunajan pinnalla saattaa näkyä siitepölyä, vahaa tai hiukan vaahtoa. Me emme suodata turhan tarkkaan; hunaja mahdollisimman luonnollisena.
  • juokseva hunaja alkaa kiteytyä parin kuukauden jälkeen
  • maku on vahva, lähes sama kuin vastalingotussa hunajassa

Puristepullosta juokseva hunaja annostuu siististi. Käytä salaattiin, leivän päälle, jugurttiin ja jäätelöannoksessa. Kiteytyvän saa pehmitettyä juoksevaksi vesihauteessa.

Juokseva luomuhunaja puristepullossa 350g

Kennohunaja

Herkkua juhlaan ja arkeen
  • hunaja on parasta suoraan pesistä maistellen, seuraavaksi parasta kennoista nautittuna
  • kennohunajaa saa kesän mittaan tarhurilta ja sitten linkouksen yhteydessä, sekä muina aikoina pakastettuna
  • kennosta irrotetaan lusikalla pala ja syödään makea tuore hunaja
  • kennot ovat vahaa, jonka voi syödä kuituna tai käyttää purukumin tavoin
  • maku on voimakas ja kaikki sävyt ovat tallella
Kennohunajaa

Huomioitavaa hunajasta

Lämpö ja hunaja
  • Pesässä hunaja voi olla viikkoja mehiläisten ylläpitämässä 35 asteen lämmössä. 
  • Alle 50 asteen lämpö muutaman päivän kestävänä ei olennaisesti vaikuta hunajan terveysominaisuuksiin. Kuitenkin aikaan yhdistettynä  lämpö ei ole hyväksi.
  • Kuuman teen seassa muutaman minuutin aikana hunaja säilyttää terveellisyytensä.
Hunajan säilytys
  • Hunaja säilyy huoneen lämmössä valolta suojattuna, kunhan kannen muistaa sulkea. 
  • Pitkäaikainen säilytys onnistuu parhaiten kuivassa ja viileässä. Myös pakastaminen onnistuu.
  • Juokseva hunaja pyrkii kiteytymään viileässä, siksi juokseva on parasta säilyttää huoneenlämmössä.
Hunajan maku
  • Hunajan maku tulee niistä kasveista, joista mehiläinen meden hakee. 
  • Mesikoostumus vaihtelee vuosittain säiden mukaan, ja tarhan sijainti vaikuttaa olennaisesti.
  • Lemmensillan tarhat ovat luomuviljelyalueen keskellä, jossa apilaa viljellään paljon. Apila antaa pehmeän makunsa hunajalle.
Horsma antaa hunajaa

Muut mehiläispesän tuotteet

Perga eli mehiläisleipä
  • mehiläisten maitohappokäyttämää siitepölyä, jota ne säilövät talven yli jälkikasvun ravinnoksi
  • entsyymien aiheuttama maitohappokäyminen pehmentää siitepölyhiukkasten kuoren ja näin ravintoaineet ovat paremmin hyödynnettävissä, superfoodia, lue lisää Hunaja-netistä
  • käytä pergaa muutama nokare päivässä sellaisenaan tai jugurtin  ja puuron kera, maku on ”erilainen” mutta monelle koukuttava, vuorokausiannosta 1/4 – 1 tl ei saa ylittää
  • siitepölyallergisilla on syytä varovaisuuteen
  • pergaa käytetään myös siedätyshoitona 
Propolis eli kittivaha
Mehiläisvaha
  • mehiläisvaha on ”neitsytvahaa” eli mehiläisten kesällä valmistamaa vahaa, jolla hunajat on peitetty
  • vaha korjataan talteen, kun linkouksen yhteydessä kennojen vahakannet haarukoidaan auki
  • vaha on kahteen kertaan sulatettu ja puhdistettu, ja neitsytvaha sisältää myös propolishiukkasia
Kuhnurintoukat
  • parin vuoden ajan on Suomessa saanut tarjota hyönteisiä ihmisravinnoksi
  • varroapunkin torjumiseksi tarhuri poistaa pesistä ylimääräisiä kuhnurintoukkia; nämä ovat aiemmin menneet kananrehuksi
  • kuhnurikennosto laitetaan pesästä poistamisen jälkeen heti kylmään ja tukikohdassa pakastetaan
  • ennen käyttöä pakastetut kennot murennetaan ja toukat seulotaan talteen
  • pannulle pistetään reippaasti voita, jäiset kuhnurit siihen ja ripaus suolaa
  • paistetaan rapeiksi kuumalla pannulla
  • syödään ennakkoluulottomasti ja nautitaan pehmeästä mausta muistaen, että tämä herkku menee hukkaan syömättömänä
Propolisrakeita

Voit jakaa tämän artikkelin!

Facebook
Twitter
Email